miércoles, 7 de marzo de 2012

Veritats i mentires sobre les pròtesis PIP

  En la nostra societat moderna tenen molta importància els mitjans de comunicació sensacionalista, sobre tot la televisió i els seus programes basura. En aquests no importa transmetre un notícia amb veracitat, sinó que es pretén aconseguir una bona "cuota de pantalla", la màxima audiència, sense importar que per això hages de crear un autèntic circ televisat, o que el que dius deixe una empremta psicològica en aquells als que dones una informació errònea, o psedocientífica. Bon exemple d'això el trobem en les pròtesis PIP, que últimament són notícia, per existir molts casos en que aquestes s'han trencat dins la mamella, alliberant silicona dins el cos.
  Sens dubte, és veritat l'engany i la desinformació a les pacients afectades; les quals en molts casos hauran de sofrir una altra operació perquè els canvien les pròtesis trencades. I que l'actuació de l'administració pot haver estat negligent i això s'ha d'nvestigar. Però, tanmateix  això no vol dir que aquestes pròtesis produixquen malalties autoinmunes com el càncer, o tinguen repercusions en la fisiologia mamària com la lactància; com s'ha difós en els ja esmentats programes basura. Cal fer notar que en aquests programes donen una informació confusa, en que es barrejen moltes opinions i es diuen moltes barbaritat de gent que no té coneixements mèdics. Això fa que es difonga un idea que en cap moment ha estat contrastada empíricament, però que agafa en les ments de tots la posició d'allò cert.
  Parlant des del punt de vista científic, al trencar-se una pròtesis mamària, que ha estat implantada per una malatia o per aumentar el volum de pit l'únic que ocorre és que la silicona, que normalment està emmagatzemda dins la pròtesis entra en contacte amb el nostre cos. Quan això ocorre hi ha dues possibilitats: que el nostre cos done una resposta autoinmune, que serà el cas en que algunes dones han notat molèsties i s'ho han fet mirar, o per el contrari, que el cos no reaccione i la silicona es quede ahí sense efectes nocius com provocar càncer, encara que és convenient canviar-la. De fet, en antigues operacions d'aument de pit s'introduia directament la silicona sense que hi haja cap estudi que haja pogut demostrar en cap cas que això ha perjudicat la salut de les pacients. Altre punt positiu a tenir en compte és el fet que la primera vegada que t'implanten una pròtesis és necessari fer-li lloc, i això resulta més costós; en canvi, durant la segona operació el que es fa es treure la pròtesis i implantar-ne una de nova, el que tarda molt poc temps.
  Considere aquest exemple interesant perquè mostra com la desinformació generalitzada pot conduir a que regne el pànic on no s'ha demostrat científicament cap perjudici per la persona. A més, faig notar altra vegada que els perjudicats per la pseudociència són les víctimes, portadores de pròtesis trencades que,  al no rebre informació objectiva d'un especialista i sentir tots els programes sensacionalistes que només pretenen atraure audiència, acaben sofrint dany psíquic al disparar-se'ls l'alarma per una inminent malaltia. Per això és molt important que la societat puga accedir a medis objectius d'informació perquè així la pseudociència no puga perjudicar a tots aquells que n'extan exposats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario