viernes, 30 de marzo de 2012

Com ens afecta la genètica en la nostra vida diària

  La genètica és un tema d'actualitat, del que sentim parlar molt sovint en àmbits propers a nosaltres: en la família, en els medis de comunicació, de vegades inclús amb els amics. Això ens condueix a pensar que té una importància grosa en la nostra societat, perquè si no no parlaríem d'ella. Doncs bé, el primer que devem determinar és què és la gentica, aquesta és una ciència que estudia la forma en que les característiques dels éssers vius es transmeten, i s'expren d'una generació a l'altra. El material genètic es troba enmagatzemat en el nucli de les cel·lules en forma d'ADN (guanina, adenina, citosina, timina/uracilo) i tots els éssers vius presentem el mateix codi genètic. De manera que el gen anticongelant d'un peix pot ser insertat en una tomata i continuar tenint la mateixa funció. Que en realitat és crear una proteïna que evita que la cèl·lula és congele.


  Però com afecten tots aquests descobriments en la nostra vida diària. En primer lloc tenim el tema dels aliments transgènics; aquests es caracteritzen perquè en el seu material genètic s'ha insertat un gen que no hi era   de manera natural. D'aquesta manera les plantes dels cultius presenten uns beneficis com poden ser la tolerància a certs herbicides, la resistència a malalties i a insectes, i la millora del valor nutritiu, de les propietats de cocció i de conservació. Tanmateix també comporten certs perjudicis, com poden ser que les plagues s'adapten a les noves circumstàncies, o que els nous híbrids puguen provocar algun tipus d'intoxicació. Per això és un tema d'actualitat, sobre el que es parla i que ens afecta directament, perquè mengem aquests aliments molt sovint.

  Altre moment en que la genètica ens afecta en la nostra vida diària, és quan se'ns planteja el dilema de si el material genètic humà pot ser triat, per així evitar que els nostres fills hereden una malaltia congènita, o, en un cas més extrem que pugam triar el seu colos d'ulls o altres característiques que considerem favorables. Ja hui en dia, s'ha fet una selecció genètica d'alguns zigots, triant el que no es portador de la malaltia perquè així el germà petit cure al gran. Però on es troba el límit ètic per utilitzar la genètica al nostre favor? Es important que sapiguem sobre aquest tema perquè ens afecta i sinó ara se'ns acabarà plantejant en algun moment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario